het Ruysdael Kwartet | 12 april | € 15

Bach: delen uit Die Kunst der Fuge
Britten: Kwartet in F (1928)
Schulhoff: 5 pieces for string quartet
Sjostakovitsj: Kwartet nr 3 op 73

Zoals Jacob van Ruysdael zijn indrukwekkende landschappen en dramatische luchtpartijen schildert, zo staat het Ruysdael Kwartet bekend om zijn intense samenspel en genuanceerd klankpalet.De leden van het kwartet werden vanaf het begin gecoacht door Benzion Shamir, primarius van het Daniël Kwartet. Later volgden zij lessen bij het Amadeus Quartet, Hagen Quartet en Quatuor Mosaïques. Ook studeerde het kwartet twee jaar lang bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik te Keulen. Sindsdien wordt het regelmatig uitgenodigd voor festivals en masterclasses.

Tijdens deelname aan de ‘Internationale Sommerakademie Prag-Wien-Budapest’ (1999-2001) won het kwartet achtereenvolgens de Béla Bartók Prijs (1999), de Alban Berg Prijs (2000) en de Tomastik-Infeld Prijs (2001). Deze onderscheidingen leidden tot opnamen voor de Österreichische Rundfunk.

Het Ruysdael Kwartet is winnaar van het ‘Charles Hennen Internationaal Kamermuziekconcours 2000’ in Heerlen, en werd onderscheiden met de ‘Prix de la SACEM’ op het ‘Concours International de Quatuor à Cordes 2001’ in Bordeaux. In maart 2002 wonnen zij de Persprijs en de AVRO-prijs in de finale van de Vriendenkrans in het Concertgebouw te Amsterdam. Ook werden zij onderscheiden met de prestigieuze Kersjes van de Groenekan Prijs in 2006.

Het Ruysdael Kwartet speelt naast het klassieke repertoire regelmatig werk van hedendaagse componisten. Zo ging het in 2005 op toernee met Jacob ter Veldhuis met een programma rond het derde strijkkwartet van deze prominente Nederlandse componist. In 2006 speelde het Ruysdael beide kwartetten van Louis Toebosch en in 2009 werd “Aufgerichtet, untereinander” speciaal voor het kwartet geschreven door Eric Verbugt. In 2011 zal een programma met Rob Zuidam ten gehore worden gebracht. Hiernaast werkt het Ruysdael regelmatig samen met prominente gastmuzikanten zoals Raphael Wallfisch, Gavriel Lipkind, Dmitri Ferschtmann, Johannette Zomer, Lavinia Meijer en Igor Roma.

www.ruysdaelkwartet.nl